Nadpsute owoce i warzywa
Zdrowie

Nadpsute owoce i warzywa – dlaczego nie można ich jeść?

Nadpsute owoce i warzywa – dlaczego nie można ich jeść? Panuje przekonanie, że jeśli mamy w domu delikatnie zepsute jedzenie, to lepiej odkroić zgniłą część, a resztę zjeść. W końcu niewiele osób ludzi marnować pożywienie, a co za tym idzie pieniądze. Jednakże czy takie zachowanie jest prawidłowe?

Nadpsute owoce i warzywa - dlaczego nie wolno ich jeść

Najczęstszym powodem występowania pleśni na owocach i warzywach jest to, że pojawiły się na nich stłuczenia. Wiele osób myśli, że jeśli wykroi zgniłe miejsce, to może zjeść resztę produktu, ponieważ pozostała zdrowa. Niestety, nie jest to prawda. W obitych miejscach pojawia się patulina, czyli rodzaj pleśni, który wnika w głąb tkanki. Zjedzenie jej jest bardzo niebezpieczne dla człowieka, ponieważ może wykwitać w jelitach człowieka i powodować krwawienia wraz z chorobami układu pokarmowego. Co więcej, nie występuj ona tylko na owocach i warzywach, a również na mięsie, serze, pieczywie oraz zbożu. Przyjmuje się, że najczęściej można ją spotkać na owocach takich jak: jabłka, banany, wiśnie, pomidory, gruszki oraz morele.

Nadpsute owoce i warzywa – co z nimi zrobić

Niestety, ale odkrojenie uszkodzonej części owocu lub warzywa nie jest równoznaczne z usunięciem szkodliwych związków. Patulina rozpuszcza się w wodzie i potrafi wnikać w głąb owocu. Sytuacji nie poprawia fakt, iż jest ona odporna na wszelakie procesy pasteryzacji, a więc z nadpsutych owoców i warzyw nie wolno robić przetworów. Niemniej jednak istnieje sytuacja, w której można spróbować ratować dane warzywu lub owoc. Przede wszystkim musi być on twardy i mieć niską zawartość wody. Dzięki temu ryzyko przenikania jest zdecydowanie mniejsze. Co więcej, aby mieć pewność co do usunięcia toksycznej substancji należy wykroić fragment o wielkości około 4 cm wokół spleśniałego miejsca.

Nadpsute owoce i warzywa - 2

Nadpsute owoce i warzywa – negatywne skutki

Tak jak wcześniej wspominałem patulina jest niebezpieczna dla organizmu człowieka i może prowadzić do poważnych komplikacji. Warto jednak pokreślić, że jej złe działanie zależy od dawki trucizny, a co za tym idzie, nawet jeśli będzie ona regularnie trafiała do organizmu w niewielkich ilościach, to może nie zagrażać człowiekowi. Najbardziej niebezpieczna jest wtedy, gdy zostanie zjedzona w dużej ilości, co może skutkować dużym zatruciem, a w najgorszym scenariuszu – śmiercią.

Wydaje mi się, że warto też wiedzieć, iż charakteryzuje się ona właściwościami rakotwórczymi i może powodować duże spustoszenie w organizmie człowieka.

Tak naprawdę najbezpieczniej jest wyrzucić owoc lub warzywo, które zaczęło pleśnieć, ponieważ zjedzenie go nawet po wykrojeniu zgniłej części może mieć przykre skutki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *