Nadpsute owoce i warzywa – dlaczego nie można ich jeść? Panuje przekonanie, że jeśli mamy w domu delikatnie zepsute jedzenie, to lepiej odkroić zgniłą część, a resztę zjeść. W końcu niewiele osób ludzi marnować pożywienie, a co za tym idzie pieniądze. Jednakże czy takie zachowanie jest prawidłowe?
Najczęstszym powodem występowania pleśni na owocach i warzywach jest to, że pojawiły się na nich stłuczenia. Wiele osób myśli, że jeśli wykroi zgniłe miejsce, to może zjeść resztę produktu, ponieważ pozostała zdrowa. Niestety, nie jest to prawda. W obitych miejscach pojawia się patulina, czyli rodzaj pleśni, który wnika w głąb tkanki. Zjedzenie jej jest bardzo niebezpieczne dla człowieka, ponieważ może wykwitać w jelitach człowieka i powodować krwawienia wraz z chorobami układu pokarmowego. Co więcej, nie występuj ona tylko na owocach i warzywach, a również na mięsie, serze, pieczywie oraz zbożu. Przyjmuje się, że najczęściej można ją spotkać na owocach takich jak: jabłka, banany, wiśnie, pomidory, gruszki oraz morele.
Nadpsute owoce i warzywa – co z nimi zrobić
Niestety, ale odkrojenie uszkodzonej części owocu lub warzywa nie jest równoznaczne z usunięciem szkodliwych związków. Patulina rozpuszcza się w wodzie i potrafi wnikać w głąb owocu. Sytuacji nie poprawia fakt, iż jest ona odporna na wszelakie procesy pasteryzacji, a więc z nadpsutych owoców i warzyw nie wolno robić przetworów. Niemniej jednak istnieje sytuacja, w której można spróbować ratować dane warzywu lub owoc. Przede wszystkim musi być on twardy i mieć niską zawartość wody. Dzięki temu ryzyko przenikania jest zdecydowanie mniejsze. Co więcej, aby mieć pewność co do usunięcia toksycznej substancji należy wykroić fragment o wielkości około 4 cm wokół spleśniałego miejsca.
Nadpsute owoce i warzywa – negatywne skutki
Tak jak wcześniej wspominałem patulina jest niebezpieczna dla organizmu człowieka i może prowadzić do poważnych komplikacji. Warto jednak pokreślić, że jej złe działanie zależy od dawki trucizny, a co za tym idzie, nawet jeśli będzie ona regularnie trafiała do organizmu w niewielkich ilościach, to może nie zagrażać człowiekowi. Najbardziej niebezpieczna jest wtedy, gdy zostanie zjedzona w dużej ilości, co może skutkować dużym zatruciem, a w najgorszym scenariuszu – śmiercią.
Wydaje mi się, że warto też wiedzieć, iż charakteryzuje się ona właściwościami rakotwórczymi i może powodować duże spustoszenie w organizmie człowieka.
Tak naprawdę najbezpieczniej jest wyrzucić owoc lub warzywo, które zaczęło pleśnieć, ponieważ zjedzenie go nawet po wykrojeniu zgniłej części może mieć przykre skutki.