Brązowy cukier właściwości – czy jest zdrowy?

Brązowy cukier właściwości – jakie są i czy to prawda, że jest on zdrowszy niż cukier biały? Wiele osób tak twierdzi, lecz pytanie brzmi, czy jest to prawda, czy też zwykły mit, który jest powtarzany. Co więcej, według najnowszych badań okazuje się, że wcale nie jest on taki zdrowy, jak wcześniej myślano.

Przyjęło się, że mówiąc cukier brązowy mamy na myśli trzcinowy, co więcej panuje przekonanie, że jest on znacznie zdrowszy od klasycznego, białego. Taka opinia panuje dlatego, że nie jest on rafinowany. Rafinowanie jest zabiegiem, w którym cukier traci swój kolor, lecz jednocześnie znikają z niego mikroelementy, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Warto też dodać, że pod względem energetycznym cukier brązowy oraz biały niczym się nie różni!

Jeśli spojrzymy na skład cukru, to okaże się, że między białym, a brązowym cukrem nie ma praktycznie żadnych różnic. Jedyną istotną różnicą jest sam kolor oraz cena, ponieważ brązowy jest zdecydowanie droższy.

Brązowy cukier właściwości – dlaczego uważa się go za zdrowszy

Idąc do sklepu i kupując cukier brązowy, można natrafić na popularny rafinowany oraz mniej popularny nierafinowany, który nie jest oczyszczony. Zawiera on w sobie antyoksydanty i jest trochę mniej kaloryczny. Właśnie dlatego wiele osób uważa go za zdrowszy, lecz tak naprawdę różnice są na tyle małe, iż nie ma znaczenia, który z nich wybierzemy. Nazywanie cukru brązowego zdrowszym jest często powtarzanym błędem, który nie ma w żadnym stopniu odzwierciedlenia.

Brązowy cukier właściwości

Czym można zastąpić cukier?

W takim razie, jeśli cukier jest niezdrowy (nawet brązowy), to czym można go zastąpić? Przede wszystkim miodem, który jest znacznie mniej kaloryczny i przy okazji zawiera w sobie wiele przydatnych dla człowieka składników takich jak: żelazo, magnez, potas, czy wapń. Co więcej, miód jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz wspomaga układ nerwowy.

Kolejnym zamiennikiem cukru może być ksylitol, czyli cukier z brzozy. Jego wygląd i smak podobny jest do tradycyjnego cukru, lecz jest on aż o 50% mniej kaloryczny. Warto też wspomnieć, że ma on właściwości prozdrowotne takie jak: zapobieganie próchnicy, opóźnia procesy starzenia, czy chroni jelita.

Syrop klonowy jest szczególnie popularny w Ameryce Północnej. Uzyskuje się go z pnia klonu i poddaje procesowi odparowani wody. Jest on również zdrowy dla organizmu, ponieważ występują w nim sole mineralne, potas, wapń, mangan oraz fosfor. Co więcej, jest on źródłem witamin z grupy B oraz biotyny.