witamina c
Zdrowie

Witamina C – witalność i odporność przy każdej pogodzie

Witamina C, czyli kwas l-askorbinowy to związek, który ma bardzo pozytywny wpływ na organizm. Niestety, witamina C jest bardzo nietrwała, szybko rozkłada się pod wpływem powietrza, temperatury czy światła. Ginie podczas przygotowywania potraw, krojenia, gotowania i smażenia. Aby nie doprowadzić do niedoborów witaminy C, warto zażywać suplementy oraz spożywać produkty, które są bogate w kwas askorbinowy. Najwięcej witaminy C występuje w: czarnej porzeczce, papryce, brokułach, brukselce, cytrusach, natce pietruszki, kiszonej kapuście i zielonych warzywach. Warto jeść te produkty w postać nieprzetworzonej, ewentualnie mrożone.

Niedobory witaminy C mogą być bardzo niebezpieczne,  prowadzą m.in. do:

  • spadku odporności
  • spadku przyswajalności żelaza
  • nadmiernej senności, braku energii i ciągłego zmęczenia
  • krwawienia z dziąseł
  • bóli reumatycznych.

witamina C

Regularne zażywanie witaminy C pozwala uniknąć infekcji wirusowych, korzystnie wpływa na cholesterol, chroni przed miażdżycą, reguluje ciśnienie tętnicze oraz obniża stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo witamina C jest bardzo polecana dla sportowców. Dzięki temu, że pobudza produkcje kolagenu, działa ochronnie na tkanki, skraca czas rekonwalescencji po urazach sportowych. Należy pamiętać, że wskutek intensywnych treningów, zapotrzebowanie nie witaminy rośnie dwu, trzykrotnie.

Jak widać, działanie witaminy C jest bardzo szerokie. Do swojego jadłospisu warto włączyć potrawy, które zawierają ten dobroczynny składnik. Bardzo dobrym i wartościowym posiłkiem jest zielony koktajl z witaminą C. Chroni organizm przed wirusami, dodaje energii, ma pozytywne działanie na skórę. Aby wykonać koktajl, należy zmiksować jedno jabłko, jedną cytrynę, pęczek natki pietruszki, można dodać trawę cytrynową, z wodą. Tak powstały napój, można wypić na drugi śniadanie lub na podwieczorek. Bardzo dobrym przykładem posiłku bogatego w kwas l-askorbinowy jest leczo, które z powodzeniem można zjeść na obiad lub kolacje. Do jego przyrządzenia potrzebne są papryki, 5-6 sztuk, najlepiej w różnych kolorach, 6 pomidorów, cukinia, kilka cebul, przyprawy do smaku, mięsożercy mogą dodać kiełbasę. Cebulę należy podsmażyć na patelni. Do osobnego garnku wrzucić pokrojone warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku. Dodać cebulę i kiełbasę. Gdy brak czasu na przygotowanie obiadu, można zwiększyć zawartość witaminy C, zjadając surówkę z kiszonej kapusty.

 

 

 

Możliwość komentowania Witamina C – witalność i odporność przy każdej pogodzie została wyłączona