Mit brązowego (trzcinowego) cukru

/

Powszechnie mamy takie przekonane, że trzcinowy brązowy cukier będzie lepszy i zdrowszy niż ten biały. Czy jest w tak w rzeczywistości. Pewnie wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z czego takie przekonanie się wzięło. Tak naprawdę brązowy cukier wcale nie będzie mniej toksyczny niż ten biały. Sacharoza nie ma żadnych właściwości odżywczych, ale jest silnie zakwaszająca. Gdy dostanie się do naszego organizmu niszczy równowagę kwasowo zasadową, która jest bardzo delikatna.

Co to znaczy?

Tak samo nasz organizm stara się utrzymywać odpowiednią temperaturę ciała i tak samo bardzo ważne będzie utrzymywanie równowagi zasadowo – kwasowej w naszym organizmie. Poziom pH powinien utrzymywać się w formie lekko zasadowej około 7.3. Gdy będziemy zjadać zakwaszający pokarm to poziom naszego pH będzie się zmniejszał. Tym samym będzie się zakwaszać nasz organizm. Jeśli poziom pH będzie poniżej 6,95 to możemy doprowadzić nawet do śmierci. Organizm stara się więć pobierać z tkanek alkalizujące pierwiastki, które będą wyrównywały pH. Tym samym jednak dochodzi o zaburzenia innych funkcji, które dla pracy naszego organizmu są bardzo ważne i na które powinniśmy zwracać uwagę. Organizm zajęty trawieniem nie będzie w stanie dobrze się chronić. Już jednak łyżeczka cukru rafinowanego będzie dostarczać do naszego organizmu składniki, które wyłączają nasz system immunologiczny na kilka godzin. I nie ma tutaj znaczenia czy będzie to cukier biały czy brązowy, czy będzie pochodził z trzciny czy buraka. Jesteśmy przez ten okres czasu tak naprawdę bezbronni, gdy atakować nas będą wirusy oraz bakterie. Również te znajdujące się w nas będą miały moment do ataku.

Pewnie wszyscy wiedzą o powiedzeniu, że kawa wypłukuje magnez z organizmu. Jednak nie jest to wyjątek. Odpowiadając na pytanie o tym czy cukier szkodzi powiedzieliśmy bardzo dokładnie jakie składniki są dla naszego organizmu szczególnie niebezpieczne. Tak naprawdę wszystko to co będzie wypłukiwać magnez z organizmu staje się dla nas niebezpieczne. I cukier takim złodziejem magnezu i innych pierwiastków również się stanie. I także nie ma znaczenie czy będzie to cukier biały brązowy, trzcinowy czy burakowy. Zawsze będzie to ten sam a nie inny związek chemiczny i będzie działał tak samo. Nie dajmy się więc nabrać pięknym reklamom. Biały cukier to czysta sacharoza, która w procesie produkcji poddawana będzie rafinacji. Jest to oddzielona od niego melasa a kryształki wybieralne będą chemikaliami takimi jak kwas mrówkowy czy dwutlenek siarki. W procesie oczyszczania cukru wykorzystuje się ości pstrąga. Dlatego nie jest to produkt wegetariański i wegański.

Cukier brązowy różni się tym, że właśnie proces jego przygotowywania zakończono w momencie, oddzielania ciemnobrązowej melasy. Tutaj nie była ona dokonana. W melasie są pewne ilości pierwotnego surowca z minerałami. Jednak te nie wielkie ilości nie będą zmieniać niekorzystnego działania tego środka na nasz organizm. To, że cukier jest mniej rafinowany nie będzie zmieniać sytuacji. Nie będzie to czyniło z brązowej substancji zdrowej i bezpiecznej dla organizmu. Jeszcze raz należy wyraźnie podkreślić, że nie istnieje coś takiego jak zdrowa sacharoza tak jak nie ma zdrowej kokainy czy papierosów. Niektóre gatunki brązowego cukru jak się okazuje to taki sam rafinowany biały cukier, tylko barwiony karmelem. Producenci zobaczyli bowiem, że obecnie istnieje moda na brązowy cukier, dlatego zaczęli barwić rafinowany biały cukier na brązowo i sprzedawać go ludziom naiwnym jako ten zdrowy. W ten sposób dorabiają się kosztem osób nieświadomych, które zupełnie nie wiedzą co będą spożywać. Podobnie zaczęli czynić niektórzy piekarze, którzy zaczęli pieczywo z białej mąki barwić delikatnie karmelem i sprzedawać jako produkt zdrowy. Nie ma zdrowego cukru i trzeba się z tym pogodzić. Można starać się go jakoś zastępować, ale nie wybierając produkty light, bo tam zamiast cukru dostajemy masę chemicznych dodatków, które również mają niekorzystny wpływ na pracę naszego organizmu. Często mogą być nawet gorsze niż cukier.